زمین لغزش؛ مهمترین مخاطره ثانویه ناشی از زلزله در ایران

ناپایدارهای دامنه‌ای (زمین‌لغزش) به عنوان یکی از عوامل مهم تغییر دهنده رویه زمین‌ و یکی از مهمترین مخاطرات زمین ­شناختی شناخته شده، هر ساله خسارات زیادی به زندگی و دارایی مردم، زیرساخت‌ها و محیط زیست وارد می­کند و مشکلات اقتصادی بزرگی را به دولت­ ها تحمیل می ­نماید. به همین دلیل زمین­ لغزش، یکی از مهمترین بلایای طبیعی در دهه حاضر، از طرف سازمان ملل متحد معرفی شده است.

این پدیده شامل حرکت رو به پایین مصالح تشکیل دهنده دامنه ­ها (سنگ و خاک) در اثر نیروی ثقل است که در ابعاد مختلف از یک بلوک منفرد تا توده­ های عظیم و با نحوه حرکت متنوع از لغزش، ریزش (سقوط)، واژگونی و جریان روی می­ دهند. در بسیاری مواقع، یک عامل محرک بیرونی همانند زمین‌لرزه­، بارندگی­ شدید، زیرشویی رودخانه­ و یا مداخله و دستکاری انسان در طبیعت، در وقوع این پدیده نقش دارند.

زمین­ لغزش‌ها، همچنین در شیب­ های زیر آب در دریاها و اقیانوس­ها نیز  روی می­ دهند و می‌توانند عواقب خسارت­باری برای تاسیسات زیردریایی مانند لوله‌های مستقر در بستر دریا، کابل‌های ارتباطی و زیرساخت‌های دریایی دیگر به همراه داشته باشند.

کشور ایران با توجه به وجود توپوگرافی کوهستانی پرشیب، نهشته­ ها و ساختارهای زمین­ شناسی مستعد، شرایط متنوع اقلیمی، از استعداد بالایی برای وقوع طیف وسیعی از حرکات دامنه‌ای را داراست و این پدیده سالیانه خسارات اقتصادی و جانی فراوانی به کشور وارد می‌سازد.

به عنوان نمونه زمین­ لغزش­های ناشی از زمین‌لرزه 31 خرداد 1369 منجیل رودبار، موجب مدفون شدن سه روستای فتلک، فیشم و باکلور با تمامی ساکنان آنها در زیر توده‌های عظیم سنگ و خاک شدند. در اثر بارندگی فروردین 1377 روستای آبیکار لبد علیا از توابع شهرستان کوهرنگ به همراه ۵۲ نفر از مردم روستا در زیر توده ­های لغزشی منشاء گرفته از دامنه روبروی روستا مدفون گردید و تنها ۱۳ نفر که زمان وقوع زمین­ لغزش خارج از روستا بودند زنده ماندند (سایت خبری الف).

به عنوان نمونه­ های جدیدتر، زمین­ لغزش­های ناشی از زمین‌لرزه آبان 1396 سرپل­ ذهاب و نیز زمین ­لغزش­های ناشی از بارندگی‌های اسفند 1397 و فروردین 1398 در استان­های مختلف کشور قابل ذکرند که سبب خسارات مالی و جانی فراوان گردیدند.

وقوع هزاران زمین­ لغزش در استان‌های مختلف شامل استان­های لرستان، گلستان، سمنان، خراسان شمالی، کرمانشاه، گیلان و مازندران، البرز، قزوین در اثر بارندگی­ های فروردین 1398 حاکی از گستردگی مواجهه با این مخاطره در کشور است. خسارات وارده به 300 منزل روستایی حسین‌آباد کالپوش در استان سمنان (گزارش مطالعات پایدارسازی روستای حسین آباد کالپوش در برابر زمین لغزش، پژوهشگاه 1398) و وقوع بیش از 1400 زمین ­لغزش، تنها در استان لرستان همراه با خسارات اقتصادی فراوان و تهدید گسترده مناطق مسکونی روستایی نمونه­ هایی از موارد رویداده برای سکونتگاه ها در اثر این بارندگی­ ها هستند.

یکی از مهمترین اثرات تخریبی زمین­ لغزش­ها در ارتباط با شریان‌های حیاتی است از جمله خسارات به راه­ها و مسیرهای خط لوله­‌های نفت و گاز می­ باشد. چنانچه در اثر بارندگی­ های فروردین 1398 در منطقه طالقان رخداد زمین­ لغزش موجب ترکیدگی و آتش سوزی در خط لوله انتقال گاز به طالقان از توابع استان البرز گردید، همچنین خسارات ناشی از زمین­ لغزش به راه­ها می­توان به لغزش در فاز 4 آزاد راه تهران شمال در اسفند ماه 1398 اشاره نمود (سایت خبرگزاری تسنیم) که موجب بسته شدن آزادراه برای چندین روز و ایجاد بار ترافیکی بسیار در نزدیکی تعطیلات نوروزی در منطقه گردید.

به همین دلیل شناخت دقیق مناطق زمین‌لغزشی قدیمی و نیز شناسایی مناطق دارای خطر بالای وقوع زمین‌لغزش می‌تواند کمک شایانی در کاهش هزینه‌های ناشی از وقوع این پدیده در صورت توجه به مطالعات انجام شده نماید.

در این راستا گروه مخاطرات زمین‌شناختی و ژئوتکنیکی، پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله از ابتدای تاسیس تاکنون یکی از اهداف خود را در شناسایی و تهیه نقشه‌های خطر زمین‌لغزش برای مناطق مختلف معطوف نموده است.

امید می‌رود تا قبل از اجرای طرح‌های مهم عمرانی، اقتصادی و زیرساختی، مدیران اجرایی و دولتمردان در خصوص اهمیت مطالعات و شناخت وضعیت منطقه‌ای نسبت به مخاطرات محیطی از جمله ناپایدارهای دامنه‌ای، به عنوان یک اصل ضروری در پیشگیری و مدیریت بحران توجه نمایند.

شکل 1: زمین‌لغزش منطقه طالقان که موجی ترکیدگی و انفجار در خط لوله گاز گردید (معصومه رخشنده)

شکل 2: تصویر قبل از رخداد زمین‌لغزش مله کبود-قورچی باشی (زلزله آبان ماه 1396 سرپل ذهاب) Google Earth

شکل 3: تصویر بعد از رخداد زمین‌لغزش مله کبود-قورچی باشی (زلزله آبان ماه 1396 سرپل ذهاب) بر روی تصویر Google Earth

مراجع:
  • رخشنده، معصومه و حق شناس، ابراهیم،1403.”تهدید ناشی از بازفعال شدن زمین­ لغزش­ های قدیمی با نگاه ویژه به شهر تهران و پیرامون”، نهمین کنفرانس بین­ المللی زلزله­ شناسی و مهندسی زلزله، تهران
  • گزارش شناسایی و بازدیدهای میدانی زمین­ لغزش­ها برای 60 روستای تحت اثر بارندگی­ های شدید و سیل ابتدای سال 1398 استان لرستان و ارائه راهکارهای پیشنهادی، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله 1398
  • گزارش مطالعات پایدارسازی روستای حسین آباد کالپوش در برابر زمین لغزش، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله 1398

(عکس: معصومه رخشنده)

بازدیدکنندگان امروز
0
صفحات بازدید شده امروز
0
بازدیدکنندگان در ماه
0
صفحات بازدید شده در ماه
0

مختصري از چيستى و اهداف بيانيه صيانت از داده ها:

اطلاعات شخصى هر فرد، بخشى از حریم خصوصى وى محسوب میشود. حفاظت بيشتر از حقوق شخصى افراد، نه تنها موجب حفظ امنيت كاربران شده، بلكه باعث اعتماد بيشتر و مشاركت آنها در فعاليت هاى جارى میگردد. هدف از این بيانيه، آگاه ساختن شما درباره نوع و نحوه استفاده از اطلاعاتى است كه در هنگام بازدید از سایت، از جانب شما دریافت خواهد شد.

 برخى موارد قانونى در رابطه با حریم خصوصى و صيانت از داده:

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله بر اساس ماده 7 تصویب نامه شماره 1127128 شوراي عالی اداري مورخ 1395/12/28 خود را ملزم به رعایت حریم خصوصی همه افراد و كاربران وبگاه دانسته و از كاربران آن دسته از اطلاعات را كه فقط به منظور ارائه خدمات كفایت میكند، دریافت كرده و از انتشار آن یا در اختيار قرار دادن آن به دیگران خودداري مینماید.

 اهداف از گرفتن برخی اطلاعات

اطلاعات جمع آوري شده از بازدیدكنندگان، صرفا براي بهبود كيفيت خدمات و محتواي سایت مورد استفاده قرار میگيرند و هيچ بخشی از اطلاعات شخصی شما را بدون اطلاع و اجازه ي قبلی، با فرد یا موسسه دیگري در ميان نخواهيم گذاشت. ثبت نشانی IP شما به ما كمک میكند تا در تشخيص و رفع مشكلات مربوط به سرویس دهنده و كنترل بهتر آن اقدام كنيم.

نوع اطلاعاتی كه از كاربران جمع آوري میشود

  • اطلاعلات هویتى: نام، نام خانوادگى (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تماس: شماره تلفن همراه، آدرس، ایميل (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تجهيزات سخت افزارى مانند مشخصات رایانه و تجهيزات مرتبط (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)
  • اطلاعات نرم افزارى مانند سيستم عامل، آدرس IP، نوع مرورگر، زمان دسترسى و آدرس وبسایت هاي ارجاع دهنده (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)

 

 چگونگی استفاده از داده هاي جمع آوري شده

  • ارسال ایمیل به كاربران به منظور اطلاع رسانی و پيگيري در صورت نياز
  • ارائه خدمات فناوری و قانونی به دانشجویان، اعضاي هيات علمی و …. مانند درخواست داده های زلزله
  • بهبود كيفيت خدمات ارائه شده
  • اطلاعات دریافتی صرفاً در اختیار متولیان مربوط به درخواست کاربران قرار می‌گیردکه این متولیان مورد تائید سازمان می‌باشند
  • دریافت آمارهاي مختلف از كاربران و نحوه استفاده ي آنها از سایت و خدمات آن و ایجاد پایگاه داده هاي آماري مورد نياز

 

تدابير حفاظت از داده ها

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله حفاظت و حراست از اطلاعات شخصى شما را امرى بسيار جدى و مهم میداند. همچنين میتوانيد مطمئن باشيد كه از آن تنها بر اساس اصول مطرح شده در این بيانيه استفاده میشود. این سازمان از تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری پیشرفته جهت جلوگیری از نفوذ نرم‌افزارهای مخرب استفاده می‌کند.

 در هرحال تعهدات و مسئولیت های ما محدود  به توانایى ها و امکانات ما بوده و ما در قبال اقدامات مجرمانه و یا حوادث و رویدادهاى غيرمترقبه یا اتفاقاتى كه منتسب یا ناشى از اقدامات ما نباشد مسئوليت و یا تعهدى نخواهيم داشت.