کف قوی و دیوار عکس العمل

دیوار و کف قوی در آزمایشگاه ­های سازه از مهمترین ارکان انجام آزمایشات بر روی اجزای سازه­ای و نمونه ­های آزمایشگاهی از سازه ­ها می­ باشند. از آنجایی­که انجام تحقیقات بر روی نمونه­ های مقیاس شدة سازه­ ها اغلب با ابهام‌هایی جدی مربوط به اثرات مقیاس سازی همراه است، انجام آزمایش بر روی نمونه­ های با مقیاس واقعی و یا بزرگ­ مقیاس برای پروژه ­های مهم ساخت و ساز مورد نیاز خواهد بود. در این رابطه پژوهشگاه بین­ المللی زلزله­ شناسی و مهندسی زلزله، اقدام به طراحی و ساخت دیوار و کف قوی در ابعاد بزرگ نموده تا نیازهای کشور به انجام آزمایش­های بزرگ مقیاس در رابطه با سازه­ های حساس و مهم برآورده گردد. کف قوی و دیوار عکس­ العمل ساخته­ شده در پژوهشگاه، در ابعاد20×30 متر طراحی و ساخته شده و امکان انجام همزمان چند آزمایش را دارا می­باشد.

دیوار عکس ­العمل ساخته­ شده در این مجموعه بصورت دو دیوار متعامد متصل به یکدیگر طراحی شده­اند. هر کدام از این دیوارها دارای 15 متر طول و  12 متر ارتفاع بوده و به کف قوی متصل می­باشند. این دیوار و کف قوی بعنوان یک سیستم تکیه­ گاهی صلب برای جک های افقی و قائم متصل به نمونه آزمایشگاهی عمل می­کند و بگونه­ ای طراحی شده­ که بتوان با استفاده از آن یک ساختمان چهار طبقه با ابعاد واقعی را در دو جهت افقی بصورت همزمان تحت اثر زمین­ لرزه­ های بزرگ مورد آزمایش قرار داد. همچنین با استفاده از این سیستم تکیه ­گاهی امکان آزمایش نمونه ­های سازه ای از ساختمان­ های بلندتر و بزرگتر نیز در مقیاس­ های   و     فراهم خواهد بود.

دیوار و کف قوی گفته­ شده همچنین برای انجام آزمایش بر روی قطعات مجزای سازه­ای مانند: تیرها، ستون­ها، دیوارها و یا زیر سازه­ های ساخته شده از عناصر مختلف با مقیاس واقعی نیز کاربرد دارد. این سیستم تکیه­ گاهی امکان انجام آزمایش بر روی قطعات صنعتی، همانند بال هواپیماهای بزرگ، تیغه­ های مربوط به توربین­ های بادی بزرگ را در مقیاس واقعی دارا می­باشد. علاوه بر این انجام آزمایش روی دکل ­های حفاری، سکوهای دریایی، شناورها، قطعات مکانیکی مربوط به سدها و نیروگاه­ ها نیز با استفاده از این سیستم تکیه­ گاهی امکانپذیراست.

کف قوی و دیوار عکس ­العمل ایجاد شده دارای چندین ویژگی مهم است که آنرا از سایر سیستم ­های مشابه متمایز می­سازد. از جمله این ویژگی­ها می­ توان به استفاده از یک نوع خاص از گیره اتصال نمونه به کف و دیوار اشاره کرد که نصب نمونه­ ها را با سرعت و دقت بالاتری امکان پذیر می­سازد. این سیستم اتصال به کف و دیوار همچنین امکان بستن نمونه­ ها به کف و دیوار را با اتصال اتکائی بجای اتصال اصطکاکی معمول فراهم می­سازد.  این ویژگی دقت انجام آزمایش­ را به سبب از بین بردن امکان لغزش نمونه ­ها بر روی سطح اتصال در حین انجام آزمایش بالاتر می­برد. از ویژگی دیگر این دیوار و کف مسأله عبور دادن جریان روغن تحت فشار تغذیه کننده جکهای هیدرولیک خارج از محوطه انجام آزمایش و در پشت دیوار و زیر کف قوی است که سبب می­گردد خطرات امکان نشت روغن تحت فشار در محیط آزمایشگاه و ایجاد خسارات جانی به افراد حاضر در محیط کاهش یابد. همچنین قسمت اعظم کابل­ ها و سیم­ کشی­ های مربوط به حسگرها، جکها و سیستم ثبت اطلاعات موجود در محل انجام آزمایش نیز از زیر کف و پشت دیوارها عبور داده می­ شوند که این امر نیز سبب بهبود جریان کار در حین انجام آزمایش خواهد گردید.

 

(عکس: ربابه زاهدی)